A csoport története

A csoport története 24 évre nyúlik vissza. 2000-ben öltöztünk be először egy hat fős, lelkes fiatalokból álló baráti társaságként. Az elkövetkező években egyre több családtag, rokon és barát csatlakozott hozzánk. A legfiatalabb beöltözőnk 1 éves, a legidősebb pedig 69 éves.

A kibővült csoport megalakulása tehát a 2000-es évek elejére tehető, ekkor került sor a névválasztásra is. Az egyes csoportok elnevezésükben is törekednek arra, hogy megkülönböztessék magukat egymástól. A név tükrözi a csoport egyéni jellegét, kiemeli legfontosabb ismertetőjegyét. Választásunk egy igen fontos busó kellékre, a kereplőre, illetve annak horvát megfelelőjére, a klepetalo szóra esett.

Hagyományőrzés

A busójárás jelentős összetartó erőt képvisel csoportunkban. A készülődés szinte egész évben tart, melyből fiatalabb és idősebb egyaránt kiveszi a részét. Fontos számunkra a hagyományok tisztelete, továbbvitele. Ezt szem előtt tartva igyekszünk öltözetünket, kellékeinket évről évre bővíteni, felújítani. Folyamatosan szépül sokác lányaink ruhája, s megújul álarcaink palettája. Egyik fő támogatónk Élő József, kétszeres Népi Iparművész maszkfaragónk, akinek számos gyönyörű, zsűrizett munkát köszönhet a csoport. Eszközeinken túl a hagyományőrzést igyekszünk más formában is ápolni. Már több mint 15 éve színesítjük a Mohácsi Busójárás látványosságát, színpadi fellépéseinkkel, több alkalommal felelevenítettük a busóavatás, valamint a busó-lakodalmas menet korábbi évekre visszanyúlószertartását. Felvonulásunkat minden évben egy ötletesen feldíszített mezőgazdasági gép, illetve 1 busók által húzott szekér színesíti, mely egyben kellékeink és tagjaink szállítását is biztosítja. Minden évben igyekszünk egy-egy múltbéli eseményt, momentumot életre kelteni, illetve áthagyományozni a következő nemzedékre.

A farsangi hangulat csütörtöktől – keddig teljes mértékben átjárja a csoportot, és ebből a hangulatból próbálunk egy kis részt átadni a városunkba érkező vendégek részére.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük