Kedves Látogatóink!

Közös érdekünk, hogy a Mohácsi Busójárás mindenkinek jó élmény legyen az idei évben is, ezért szeretnénk megosztani Önökkel pár tippet, amivel könnyebbé és szebbé tehetik az itt töltött időt a rendezvény forgatagában. 

Itt az ideje, hogy megmérettesse tudását, kiderítse mennyire felkészült látogatója a Mohácsi Busójárásnak! A helyes megfejtők között kisorsolunk 1 db igazi busómaszkot, valamint 5 darab kereplőt. A kvíz kitöltése előtt kérjük figyelmesen olvassa végig a látogatói információkat!

Gyermekkel érkezők részére

Az első és legfontosabb tény, hogy a busóknak a maszk miatt nincs térlátásuk. Csak az előttük álló, szemükkel egy szintben lévő dolgokat látják. Kezükben kereplő és egyéb eszköz található, szekerekkel, lovakkal, gépekkel közlekednek nagy zajt keltve. Ezért kiemelten fontos, hogy mindig ügyeljenek gyermekeikre, valamint a babakocsi használatát lehetőség szerint mellőzzék. Ha mégis elkeveredik gyermekük, a lehető legrövidebb időn belül jelezzék a színpadok mellett található személyzet, a biztonsági szolgálat, vagy a rendőrség számára. Érdemes gyermekeikkel előre egyeztetni egy találkozó pontot ilyen esetekre, valamint zsebükbe rakni egy a nevüket és a szülei/nevelői telefonszámát tartalmazó cetlit, amelyen szükség esetén elérjük Önöket. Kisgyermekekkel érkezőket a Mohácsi Kossuth Teátrumban baba-mama pihenővel várjuk.

Házi kedvencek a Busójáráson

Évről évre előfordul, hogy házikedvencekkel érkeznek hozzánk. A fent említett okokból, valamint a hangos ágyúlövések és tömeg miatt azt javasoljuk, lehetőség szerint nélkülük látogassanak hozzánk.  

Felvonulás

A Mohácsi Busójárás legnépszerűbb programja a busók vasárnapi felvonulása. Újra kiemelnénk, hogy a busók gépesített eszközökkel, lovakkal vonulnak végig az útvonalon, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő teret biztosítsanak nekik. Lehetőség szerint a teljes úttest szélességét, azaz két sávot szabadon kell hagyni, az azon belül való tartózkodás balesetveszélyes Önökre nézve. A Kóló téren gyülekező busók a Tomori utca – Dózsa György utca – Szabadság utca – Széchenyi tér útvonalon vonulnak, az alábbi térképen láthatják, hogy melyik szakaszokon szokott a legnagyobb tömeg lenni. Érdemes a Tomori utcában is felsorakozni, hiszen ott kényelmesebben tekinthető meg a felvonulás.

Máglya

A legtöbb látogató kíváncsi a vasárnapi és keddi máglyára a Széchenyi téren, jellemzően mindenki igyekszik a lehető legközelebbről megtekinteni a gyújtását, viszont ne feledjék, hogy a máglya igen nagy lánggal ég, nagy hőt termel, valamint a környezetében a pernye is Önökre hullhat, akár ki is égetheti ruhájukat. Fokozott figyelemmel közelítsék meg és mindig fegyelmezetten kövessék a biztonsági személyzet és a rendvédelmi szervek utasítását.

Dunai-átkelés

A busók dunai átkelésére százával érkeznek látogatók a Sokacrévbe. Mindenki törekszik első sorból szemlélni az eseményeket, de ez könnyen tragédiával végződhet. Kérjük ne menjenek a Duna közvetlen közelébe, hiszen ott jelentős a csúszásveszély. 

Közlekedési tanácsok autóval érkezőknek

Amennyiben Ön autóval tervez ellátogatni a rendezvényre az alábbi tanácsok hasznosak lehetnek számára. Mohács Városnak 4 bejövő útja van a Budapesti, a Pécsi, az Eszéki és a Szegedi út. A GPS-el közlekedőknek a különböző applikációk a Budapesti és a Pécsi utat javasolják a város megközelítésére, ezért ez a két út jelentősen leterhelt. A Pécs felől az M6-on vagy a 6 os úton érkezőknek javasoljuk, hogy Sátorhely felől az Eszéki út irányából közelítsék meg a várost. Érdemes időben útnak indulni, a legtöbb autó a szombati és vasárnapi napon 10:00 – 14:00 között érkezik hozzánk. Vasárnap jellemzően a máglyagyújtás után 17:00 -17:30 tájékán a látogatók nagy része egy időben próbál meg elindulni, ezért a kivezető utakon jelentős torlódás alakulhat ki. 

Parkolás

A térképen jelölt P1, P2 részeken fizetős parkoló üzemel, ahonnan ingyenes buszokkal szállítjuk tovább a vendégeket a Liszt Ferenc utcai autóbuszmegállóig, – a térképen buszmegálló táblával jelölve – majd onnan vissza. Érdemes ezeket igénybe venni, hiszen a város belterülete jelentős része lezárásra kerül. A Szeged felől közlekedőknek javasoljuk, hogy a szigeti oldalon parkoljanak le, onnan komppal gyalogosan közelítsék meg a belvárost. 

Tömegközlekedéssel érkezők részére

Amennyiben tehetik, saját autó helyett válasszák a tömegközlekedés adta lehetőségeket. A volán buszok egészen a belvárosi főpályaudvarig közlekednek, ahonnan 20 méterre már a Busójárás forgatagába is cseppenhetnek. A vasútállomástól nagyjából 15 percre található a belváros. Érdemes időben megváltani a jegyet. https://menetrendek.hu/

Amennyiben telekocsival érkezne, az Oszkár Telekocsit javasoljuk.

Elektromos autó töltési lehetőség

Ingyenes töltőállomás a Színház utcában és a Mohácsi Piac tetején üzemel. Számuk igen korlátozott, kérjük ezt az utazás tervezése előtt vegyék figyelembe. 

Szervezett turistabuszokkal érkezők, szervezők részére

A turista buszokkal érkezőket a közlekedésirányítás a Szepessy parkhoz tereli, ahol a kiszállás idejére engedélyezett a parkolás. A látogatók részére a Gólya utca helyett a II.Lajos – Dózsa György utca felől javasoljuk megközelíteni a belvárost. 

A buszvezetők az utasok kiszállítása után a PB jelölésű parkolót ingyenesen vehetik igénybe. Kérjük a piros nyilakkal jelölt úton  közelítsék meg a parkolót.